2020 - 2022 project 'hope'

2020 - 2022, project 'Hope....'


Jarenlang ben ik gefascineerd geweest door zout, de puurheid, schoonheid van de kristallen, maar ook het mysterie van het verdwijnen en weer groeien van de zoutkristallen. In de stukken die ik sinds 2010 heb gemaakt ging het vooral om de stilte van de werken die je uitnodigden tot contemplatie en introspectie.

Tijdens de corona-periode kon ik niet anders dan werk maken dat uitdrukking gaf aan zowel het gevoel van hoop als van verlies.

Zout reinigt, is bederfwerend en geeft smaak. In mijn serie werk 'Hope' heb ik gespeeld met het aspect 'smaak': zout geeft smaak aan eten en samen eten geeft smaak aan het leven.

'Hope....' is een verdieping van mijn eerdere werk, waarin de verschillende aspecten uit de diverse series bij elkaar lijken te komen. Enerzijds de schilderijen waarin heftige, soms landschappelijke, soms barokke emoties in pure pigmenten en marmerpoeders uit het doek op je af lijken te komen. En aan de andere kant de stille kracht die zout uitstraalt. Door de historie heen zijn er allerlei krachten aan zout toegekend, ingegeven door religies of geomantische tradities. Door zout te gruiken in mijn consoles met serviesgoed, roep ik de onbewuste emoties op die mensen door de eeuwen heen hebben gehad bij het zien en gebruiken van zout.

2021 Hope...


Last supper


170x120 cm.

2021, Engel der barmhartigheid.
170x110 cm. mixed media

2020, Hope...


We missen het sociale contact, het samen eten, er is een verstildheid ingetreden

Console: 53x47x33cm.

stof op houten frame, verhard, bewerkt met zeezout aangroei en blauwe pigmenten.

Fles, Borden, Glas, alles 100% zeezout/kunsthars met pigmenten en zeezout aangroei


Hope, 2020


Console: 53x47x39cm.

stof op houten frame, verhard, bewerkt met zeezout aangroei.

Fles, Borden, Glas, alles 100% zeezout/kunsthars met zeezout aangroei